Inspirerende lezing door Ella Odekerken aan 3e jaar studenten van Decoratie- en restauratie schilder

22-05-2023
23 keer bekeken 0 reacties

Afgelopen week hebben de derdejaar studenten van DRS een bijzondere lezing genoten van oud student Ella Odekerken. Ella is na haar studie op Sintlucas doorgestroomd naar de nog enige kunstschool ter wereld waar sinds 1882 de traditionele decoratie technieken onderwezen worden.

De school opgericht door Pierre Logelain in 1882 ging in 1892 samen met de tweede school in de hoofdstad van Europa, Alfred Van der Kelen. Het “instituut superieur de Peinture De Bruxelles Van der Kelen Logelain” ontstond en trekt nog jaarlijks wereldwijd veel studenten die op een hoog niveau onderwezen worden in deze prachtige ambachtelijke technieken.

De opleiding heeft een “Spartaans” karakter waarbij werkweken van 80 uur normaal zijn. Je moet als persoon dus goed om kunnen gaan met werkdruk en tegenslag vertelt Ella, iets wat in de vorige eeuw enigszins vanzelfsprekend was.

Ella heeft een prachtige tijd gehad. Vol verve vertelde zij over haar ervaringen en wat ze heeft geleerd. Verder benadrukte Ella hoe belangrijk de traditionele technieken zoals hout- en marmer imitaties, verguldtechnieken en verftechnologie zijn, zoals die gegeven worden op Sintlucas.

Het zijn kennis en vaardigheden waar we zuinig op moeten zijn zodat ze niet verloren gaan in de waan van de snelle maatschappij en veranderingen zoals we deze in de huidige tijd ervaren. In het atelier in de Levensschool zijn overigens nog steeds prachtige panelen te bewonderen, gemaakt door Domique Hagenaars, die dezelfde opleiding genoot rond 1910. Deze panelen worden al jaren gekoesterd door de vakgroep.

De derdejaars studenten waren erg onder de indruk van de grote hoeveelheid werkstukken die Ella vervaardigd heeft in deze intensieve opleiding in Brussel. Het ontstane enthousiasme deed na afloop verschillende studenten bewegen om verder met Ella in gesprek te gaan over de opleiding.

Afbeeldingen

0  reacties

Boxtel

Burgakker 17
5281 CH Boxtel
0411-672270
info@sintlucasalumni.nl 

Eindhoven

Torenallee 75
5617 BB Eindhoven
040-2591391
info@sintlucasalumni.nl

Snel naar

    

 

 

Cookie-instellingen